Spring naar content

Free Birds Fly

Als eerste in Nederland is Compagnie Tiuri erin geslaagd zich te onttrekken aan ‘de niche van de inclusieve kunst’. Met ontroerende en prikkelende voorstellingen, uitgevoerd door dansers met en zonder beperking, heeft zij een plek veroverd binnen het reguliere theateraanbod.

Wat is vrijheid?
Na de succesproducties No Bodies en JIJ EN IK EN ALLE ANDEREN presenteert Compagnie Tiuri (voorheen: Compagnie 21) in het negentiende Holland Dance Festival Free Birds Fly, een voorstelling die – aldus maker Jordy Dik – de mens en de samenleving in al hun kleuren en met al hun bevliegingen en mankementen weerspiegelt. Samen met elf performers gaat hij in Free Birds Fly op een innerlijke reis, op zoek naar vrijheid; een thema dat op steeds urgentere wijze opduikt in Diks choreografieën. Wat is vrijheid nu eigenlijk, zo vraagt hij zich in deze nieuwe productie af, en wanneer ervaren we vrijheid? Heeft vrijheid met een ander te maken of zit vrijheid in onszelf? Dik: “Onze vrije stem verlangt dat de wind haar kan dragen – voorbij alle trommelvliezen – volledig naar binnen. Zonder de ongemakkelijke angst om niet begrepen te worden of te verdwalen. We zijn allemaal opzoek naar licht en stilte, liefde en lucht. Dus we ademen in, springen en vangen de wind met open vleugels.”

Groter dan onszelf
Compagnie Tiuri is een professioneel, inclusief danstheatergezelschap dat poëtisch, rauw en menselijk werk presenteert. De harde kern van de groep bestaat uit mensen met een beperking die al jaren worden opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. Compagnie Tiuri biedt hun de kans om hun unieke en vaak nog ongekende talent te tonen aan en tot bloei te laten komen binnen de professionele danswereld in Nederland en daarbuiten. Het gezelschap werkt regelmatig samen met gastdansers en -muzikanten, die ook ieder weer hun eigen verhaal meebrengen. Door waarachtige ontmoetingen tot stand te brengen, vallen maskers af en vooroordelen weg en wordt de mens bij Compagnie Tiuri in al zijn diversiteit en kleuren zichtbaar. “Op die manier”, zo propageert het gezelschap, “komen we als performers én als toeschouwers samen in beweging. Een beweging die groter is dan onszelf.”

Ontdek onze voorstellingen onderaan.

Speellijst

27 januari Holland Dance, Theater aan het Spui, Den Haag
28 januari Holland Dance, Theater aan het Spui, Den Haag
9 maart Theater de Bussel, Oosterhout
16 maart Markant Theater, Maashorst
23 maart De Kring, Roosendaal
29 maart Munttheater, Weert
3 april Stadsgehoorzaal, Kampen
12 april Theater Zuidplein, Rotterdam
18 april Stadsschouwburg Utrecht, Utrecht
26 mei De Nobelaer, Etten-Leur